به گزارش واحد تامین خبر یزدفردا:، در ادامه گزارش شرق آمده است: علیرضا محجوب، رییس کمیته تحقیق و تفحص از سازمان تامیناجتماعی در همین زمینه به «شرق» میگوید: «وقتی دنبال زمین شهرک غرب – پروژه ایرانزمین - رفتیم دیدیم که این زمین متعلق به سپاه بوده و ایشان – بابک زنجانی- هم در قبال خدمات دیگری که انجام داده زمین را از سپاه دریافت کردهاند. پرونده بابک زنجانی پر از معاملات تو در تویی است که واکاوی و کشف آن به انرژی و اطلاعات دست اول زیادی نیاز دارد. تحقیق و تفحص، فقط توانسته بخشی از این واقعیت را به افکار عمومی منتقل کند.»
سوال از نمایندگان مدافع مرتضوی
نام بابک زنجانی اینبار در تامیناجتماعی در کنار سعید مرتضوی قرار میگیرد. بر اساس گزارشها تاکنون 600 نامه اعتراضی علیه عملکرد سعید مرتضوی در تامیناجتماعی به دست مسوولان این سازمان رسیده است. شاید این نامهها و اسناد بهویژه برای آنهایی دردناکتر باشد که با وجود موج مخالفت با ریاست سعید مرتضوی بر سازمان تامیناجتماعی، مدام به دنبال تطهیر او بودند و تمام قد از او حمایت کردند. از همه بیشتر «عبدالرضا عزیزی»، نماینده شیروان محل سوال است، اینکه با وجود همه مخالفتها، این نماینده با چه توجیهی در صحن علنی مجلس برگه حمایت از سعید مرتضوی را میان نمایندگان میچرخاند و به شوخی و مزاح همکارانش را تشویق به حمایت میکرد؛ نامهای که در پایان تا 164 امضای موافق پای آن آمد و عزیزی هم از اینکه لیدر جمعآوری این «تقدیرنامه تاریخی» بوده به خود بالید.
درشت و شیک نوشتم عزیزی
او در همان روزها به روزنامه «بهار» چنین گفته بود: «در راس امضاهای این نامه محکم، درشت و شیک نوشتم عزیزی رییس کمیسیون اجتماعی. من نفر اصلی نبودم ولی به نفر اصلی تبدیل شدم که اشکالی هم ندارد، من همه امضاها را جمع نکردم ولی لیدر جمعآوری امضا برای حمایت از سعید مرتضوی به نظر میآیم که اشکالی ندارد و این را میپذیرم.» امروز اما روایت تلخی از سازمان تامیناجتماعی در دوران ریاست سعید مرتضوی در همه جا به گوش میرسد، ریاستی پرحاشیه و با طرازهای مالی غیرشفاف و اختلاسهای مالی ریز و درشت فراوان.
تایید همهجانبه زنجانی از سوی وزرای احمدینژاد
نهتنها سعید مرتضوی که نام بابک زنجانی بارها در گزارش تحقیق و تفحص از سازمان تامیناجتماعی مستند شده، ارقام میلیاردی در اختیار زنجانی قرار داده شده و دلیل اعتماد دولت دهم به این به اصطلاح سرمایهدار هنوز مشخص نیست. بهویژه اینکه به گفته نمایندگان مجلس، پنج وزیر دولت محمود احمدینژاد به شکل مکتوب بابک زنجانی را حمایت کرده بودند و حتی چند مدیرکل وزارت اطلاعات در کمیسیون انرژی – در اواخر دولت دهم- مهر تایید بر نام و آوازه او زده بودند اما حالا آنطور که علیرضا محجوب، به «شرق» میگوید: «رد پای پررنگی از بابک زنجانی در پرونده تامیناجتماعی به چشم میخورد و نمایندگان میتوانند با رجوع به اسنادی که از همین امروز در اختیارشان قرار خواهد گرفت در اینباره قضاوت کنند.»
به گفته او، «بیش از آنکه بتوان ردپایی از ثروت و سرمایه بابک زنجانی به دست آورد، در گوشه و کنار عملیات تفحص به رانتها و رابطههای مالی ایشان برخوردیم. شاید اگر پای ثروتی در میان بود، دستکم این همه نمیرنجیدیم چراکه این فرد بیش از ثروت بر نردبان رابطهها تکیه زده و بالا رفته است.»
در رانت و مافیای پشت زنجانی تردیدی نیست
ابهام همهجانبه مجلس پیرامون برنامههای غیرشفاف مالی بابک زنجانی در شرایطی هنوز به پاسخ و روشنایی نرسیده که پل صدر در حاشیه نام و اسم او افتتاح میشود و آب از آب تکان نمیخورد. از فوتبال و فیلم و تامیناجتماعی که بگذریم، نام بابک زنجانی در پرونده نفت هم دیده میشود. البته امیرعباس سلطانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در همین زمینه به «شرق» میگوید: «نمیخواهیم جزییات پرونده بابک زنجانی را بازگو کنیم، شاید اگر جزییات گفته شود، خیلیها از همین حالا حساب کارشان را بکنند و برخی اسناد جابهجا شود. ولی وجود رانت و شبکه مافیایی پیرامون این فرد برای ما مسجل شده است.»
هنوز گزارش کمیته ویژه نفت برای رسیدگی به وضعیت بابک زنجانی در ماجرای فروش نفت و بلوکهشدن پولهای ایران در خارج از کشور نهایی نشده اما رد پای او در گوشه و کنار پروژههای عمرانی نشان از قدرت ارتباطی او دارد، قدرتی که بر پایه برخی رانتها شکل گرفته و حالا همهچیز تنها در نام او خلاصه شده است. خیلیها حاضر نیستند بهطور شفاف از شبکه مافیایی بگویند، که بابک زنجانی را ب. ز معروف کرده است.
ارایه اسناد تازه بابک زنجانی به کمیسیون اصل 90
اما بخش دیگری از تفحصها از بابک زنجانی در کمیسیون اصل 90 جریان دارد. محمدعلی پورمختار، رییس این کمیسیون با بیان اینکه مدارک جدیدی توسط بابک زنجانی به این کمیسیون ارایه شده، میافزاید: «اگر بابک زنجانی با کمیسیون همکاری کند قطعا مطالبات نفت خیلی زودتر از موعد وصول میشود. توقع ما از ایشان این است که در جهت روشنشدن موضوع همکاری بیشتری کند چراکه در این صورت قطعا خیلی زود به مطالبات نفت میرسیم و دیگر پرونده نیز طولانی نمیشود.»
البته لحن رییس کمیسیون اصل 90 درباره بابک زنجانی در بخشی از گفتوگویی که با ایسنا داشته، متفاوت میشود: «بررسیهای ما تا امروز هیچ تخلفی را از سوی بابک زنجانی ثابت نمیکند البته با این وجود از مجاری مختلف همچون کمیسیون انرژی درخواست کردیم تا اگر اطلاعاتی دارند به ما ارایه دهند. کمیتهای در کمیسیون انرژی نیز برای رسیدگی به این موضوع تشکیل شده که منتظر گزارش آنها نیز هستیم.»
وقت تلخ و شیرین قضاوت
روزهای آینده در صحن علنی مجلس و کازیه نمایندگان فصلی از افشای اسناد مالی و اختلاس و فسادی است که در دوران ریاست سعید مرتضوی بر سازمان تامیناجتماعی صورت گرفته و حالا هم در اختیار نمایندگان مجلس قرار میگیرد. انتشار این اسناد از سوی کمیته تحقیق و تفحص علاوه بر رسیدگی به اتهام مجرمان این پرونده، فرصتی است برای تامل. تامل برای افرادی که روزی به دفاعی نهچندان مطمئن از افراد افتخار کرده و آن اقدام را در بوق و کرنا کردهاند. نام بابک زنجانی اینبار پس از نفت در تامیناجتماعی مطرح شده و درست در کنار نام سعید مرتضوی.
---
استعلام نمایندگان از وزارت اطلاعات و بانکهای دخیل در پرونده فروش نفت
تماس رابط «بابک زنجانی» با عضو کمیسیون انرژی
شرق: پرونده «بابک زنجانی» کماکان در کمیسیون انرژی و اصل 90 مجلس باز است. نمایندگان مجلس از برخی دستگاهها در ارتباط با پرونده زنجانی استعلام کردهاند، از وزارت اطلاعات گرفته تا بانکهایی که نام آنها در پرونده او ردیف شده است. «امیرعباس سلطانی»، عضو کمیسیون انرژی به «شرق» میگوید: «باید صحت و سقم حرفهای زنجانی مشخص شود. بههرحال ادعاهایی مطرح کرده، بهعنوان مثال این دستگاهها مرا تایید کردهاند، حالا باید صحت این گفتهها تایید یا رد شود.» او البته در بخشی از سخنانش به تماس رابط آقای زنجانی و درخواست برای برقراری جلسه با او خبر داده. پرونده بابک زنجانی با وجود گذشت یکسال از طرح بحث در کمیسیون انرژی مجلس، هنوز راه به جایی نبرده، «سلطانی» این پرونده را «فوقپیچیده» میداند.
رسیدگی به پرونده کمی طولانی شده و گویا کار خیلی هم پیش نمیرود؟
این پرونده فوقپیچیده است، زنجانی آدمی نیست که بیگدار به آب زده باشد؛ هم او و هم تشکیلات حامیاش. بهتر است منتظر اعلام نتیجه استعلامها بمانیم.
استعلام از چه نهادهایی؟
وزارت اطلاعات و تعدادی از بانکهایی که نامشان در پرونده بابک زنجانی آمده. تا به اینجای کار بانکها کلیگویی کرده و شفاف نبودهاند.
مواضع شما در کمیسیون انرژی از سوی دیگر همکارانتان نقد میشود، چه برسد به شخص آقای زنجانی. تا به حال با تهدیدی مواجه شدهاید؟
تهدید که خیر، اما رابطی از سوی ایشان با من تماس گرفتند که میخواهیم با شما خارج از مجلس نشستی داشته باشیم و من هم رد کردم.
نشست برای چه؟
خب حالا به محتوایش کاری نداریم اما تاکید کردم که نه تلفنی و نه حضوری نمیخواهم خارج از جلسههای رسمی کمیسیون با ایشان جلسه داشته باشم.
آیا پیشنهاد مشابهی به دیگر نمایندگان مجلس هم شده؟
اطلاعی ندارم.
برخی نمایندگان میگویند پای بابک زنجانی از دوره وزارت میرکاظمی به وزارت نفت باز شد. آیا کمیسیون انرژی به این مساله ورود پیدا خواهد کرد؟
بله، اجازه دهید نتایج استعلامها بیاید، اگر چنین مسالهای اثبات شود، خب کمیسیون انرژی بهطور مستقل عمل میکند.
اما آقای میرکاظمی رییس کمیسیون انرژی هستند؟
رای اعضای کمیسیون مستقل از رییس است، باید مسالهای به اثبات برسد تا ما هم به آن رسیدگی کنیم. اما در برخورد و تعیینتکلیف با این پرونده قاطع هستیم. از جانب خودم قول میدهم.
اما این بار تاخیر پیش آمده در چند پرواز شرکتهای مختلف هواپیمایی باعث شد تا ساعتی را با سعید مرتضوی که پس از عزل از دادستانی تهران از سوی احمدینژاد در سال 1388 به ریاست ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و در سال 1390 به ریاست سازمان تأمین اجتماعی منصوب شد شده بود به گفتگو بنشینیم.
گفتوگویی که به دلیل شرایط موجود در سالن انتظار باعث شد تا گعدههای مختلف مردم هر کدام به طریقی خود را به حلقه این گفتوگو نزدیک کنند و با نگاههای خود پیامی را به من و حرفی را به دادستان سابق تهران بزنند.
در این گفتوگو ارتباط با احمدینژاد و شرکت در جلسات هیئت دولت در سایه سوالی بود که شاید منجر به اتمام گفتوگو با مرتضوی شد و وی ترجیح داد به این سوال به طور غیر رسمی پاسخ دهد.
مرتضوی همچنین در این گفتوگو درباره معامله 4 میلیارد بوروئی با بابک زنجانی و همچنین شکایت پالیزدار، توضیحاتی را ارائه کرد.
آنچه در ادامه میآید گفتوگوی فارس، با سعید مرتضوی دادستان سابق تهران است.
آقای مرتضوی؛ باتوجه به انتشار اخباری مبنی بر پولشویی در سازمان تامین اجتماعی و ردپای بابک زنجانی در این خصوص، توضیحاتی ارائه کنید؟
مرتضوی: کل آن موضوع اشتباه است و آنچه که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در این باره گفت، بر اساس اطلاعات اشتباهی بود که به وی داده بودند.
یعنی هیچ واگذاری به آقای زنجانی صورت نگرفته بود؟باین موضوع که وی حدود 17 هزار میلیارد تومان از داراییهای سازمان را خریداری کرده است.
مرتضوی: خیر؛ موضوع این است که بابک زنجانی و شرکت سورینت یک تفاهمنامهای با سازمان تأمین اجتماعی منعقد کردند که طی آن سازمان تأمین اجتماعی، تعدادی از شرکتهایی که بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه مکلف بودیم از بنگاهداری خارج و به سهامداری وارد کنیم، در معرض فروش بود و باید به فروش میرسید، بنابراین تفاهمنامهای با بابک زنجانی و شرکت سورینت منعقد شد که به تأیید هیئت مدیره سازمان نیز رسید.
براساس چه تضمینی این قرار داد منعقد شد؟
مرتضوی: بابک زنجانی در مالزی معادل این تفاهمنامه را به حساب ارزی سازمان تأمین اجتماعی، ین ژاپن واریز کرد.
در این تفاهمنامه چه مسائلی مطرح شده بود؟
مرتضوی: در این تفاهمنامه تصریح شده بود چنانچه این پول تبدیل به ریال و وارد کشور شد و به حساب سازمان تأمین اجتماعی رفت، هر مبلغی که بود، ما باید شرکتهایی که مورد تفاهمنامه قرار داشت را به بورس ببریم و کشف قیمت کنیم و با طی کردن مراحل قانونی به آنها واگذار کنیم.
پس ماجرای چکی که به زنجانی داده بودید چه بود؟
مرتضوی: چک ضمانتی که به بابک زنجانی دادیم از این جهت بود که اگر این پول وارد کشور شد و به حساب سازمان تأمین اجتماعی رفت، موظف باشیم اگر خواستیم پول وی را خرج کنیم به او شرکت دهیم لذا آن چک، چک ضمانتی بود تا در صورت برداشت ملزم باشیم که در ازای آن به او مال دهیم.
درباره احتمال برگشت خوردن چک و اینکه در حساب پولی نیست...
مرتضوی: خیر. این چک برگشت نخورد و این مسائل مطرح نیست؛ در رابطه با این چک موضوعی که پیش آمد این بود که آمریکا و اروپا حساب ما و حساب سورینت را در مالزی به دلیل تحریم، توقیف کردند از این رو این پول قابل انتقال به ایران نیست؛ لذا ما بر اساس تفاهمنامهای که داریم آن را لغو کردیم.
یعنی آقای زنجانی نمیتواند این چک را برگشت بزند؟
مرتضوی: چک ضمانتی، چکی نیست که قابل برگشت دادن باشد یا بخواهند آن را عدم برگشت بزنند، بنابراین زنجانی به مدیرعامل جدید سازمان تأمین اجتماعی نوشته است که شما نامهای به مالزی و آن بانک مربوطه بدهید که ادعایی نسبت به این پول و ارز ندارید و من بتوانم چکها را پس بدهم؛ لذا اگر این نامه را بدهند، چکها را پس میدهد.
آقای مرتضوی درباره دادگاه اخیر و شکایت آقای پالیزدار هم توضیحی دهید؟
مرتضوی: پالیزدار و وکیلش آقای عطار از بنده به دلیل اینکه در مصاحبههایم گفته بودم «باند پالیزدار» شکایت کردند و بنابراین به عنوان اینکه به آنها اطلاق باند شده بود، میگفتند که این افتراء و نشر اکاذیب درباره ماست و ما باند نیستیم.
یعنی فقط به خاطر واژه...
مرتضوی: بر اساس مقررات قانون مجازات اسلامی هرگاه جرمی از سوی 3 نفر به بالا باشد، باند اطلاق میشود؛ لذا در کیفرخواستی که برای آنها صادر شده بود به این مواد استناد شد؛ بنابراین اینکه به گروهی که با یکدیگر هدف مشترکی دارند و مرتکب جرم میشوند باند گفته شود، طبیعی است.
این شکایت فقط به دلیل استفاده از واژه باند بود؟
مرتضوی: شکایت آنها از بنده صرفاً به خاطر استفاده از لفظ باند بود اما این مسئله را به عنوانهای مختلفی مانند افتراء و نشر اکاذیب مطرح کردند، اساس قضیه این است که بازپرس پرونده به خاطر این پرونده نباید مرا احضار میکرد چراکه بر اساس آئین دادرسی کیفری صراحتاً قانونگذار تصریح کرده است که اگر از کسی شکایتی شد، چنانچه اتهامی متوجه فرد باشد و مطلبی که شاکی میگوید جنبه مجرمانه داشته و در قانون جرمانگاری شده باشد، باید احضار شود و در غیر این صورت خود بازپرس باید تصمیم بگیرد اما آنها به این موضوع توجه نکردند و از ما دعوت کردند، بنده هم توضیح دادم که اولاً این گروه از جمله آقای پالیزدار کسانی بودند که به بیش از 10 نفر از علما و مراجع افتراء وارد و مطالب کذب منتسب کردند.
حتی آنها از افرادی را همچون آیتالله امامی کاشانی، آیتالله مکارم شیرازی، امام جمعه مشهد، آیتالله یزدی، فقهای شورای نگهبان را به عنوان سوء استفادهگر مالی و غارتگر بیتالمال معرفی کردند . بنابراین این موضوع از نظر آنها اشکالی ندارد اما اگر کسی به گروه آنها باند بگوید به گوشه قبایشان بر میخورد، لذا چیزی که من در مصاحبه و در پاسخ به مطالب آنها گفتم این بود که که آنها باند پالیزدار هستند چون تعدادی بودند که با هدف مشترک و تشریک مساعی اقدامات مجرمانهای را انجام دادند؛ بر همین اساس اطلاق باند به آنها هیچ اشکالی ندارد و از نظر قانونی نیز جرمی نیست که بتوانند کسی را متهم کنند.
آیا شما در حال حاضر با آقای احمدینژاد در ارتباط هستید و به ساختمان لادن رفت و آمد دارید؟
مرتضوی: مسائل شخصی را جواب نمیدهم؛ کارت خبرنگاریتان را ببینم! موبایلت رو خاموش کن...
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 22,نوامبر,2024